Az ajándékozáshoz is kell egy kis marketing

Találtam nemrég egy nagyon jó oldalt a neten. Igen, jó pár éve a szakmában vagyok már, és mindig hajlamos vagyok azt gondolni, hogy már nem érhetnek nagy meglepetések, de szégyen-nem szégyen, ez a mostani eset az volt.

Eddig nem is tudtam róla, de létezik egy ajandek.varazslo.hu nevű oldal, amelyik egy pofon egyszerű dologra épül. A készítők valószínűleg jól tudják, hogy az ember néha egyenesen bepánikol, ha meg kell lepnie valamit. Természetesen a legjobb ötletek pont akkor nem jutnak eszünkbe, amikor azokra a legnagyobb szükségünk lenne!

Egyszerűen nagyszerű ötlet

Az oldal úgy működik, mint az egyébként nagyon népszerű kalkulátorok. Az ember megad pár paramétert, például olyasmiket, hogy kinek, milyen alkalomra, milyen értékben szeretne ajándékot vásárolni. A rendszer pedig egy rakás webárház kínálatából válogat.

Mobil kiegészítő

A legnagyobb meglepetésemre az ötletek remekül működnek. Én például az unokahúgom 16. születésnapjára próbáltam valami nagyszerűt találni. Álmomban nem gondoltam volna a mobil kiegészítőre, mint megoldásra, de az oldalnak hála találtam egy remek Bluetooth fejhallgatót, amit a tulajdonosa azóta is imád. Ez valószínűleg azért lehetséges, mert a webshopok üzemeltetői jól ismerik a termékeiket és a vásárlóikat, így pontosan tudják, mikor, melyik korosztály keresgél náluk. Ez pedig egy szuper formula.

Az Ajándék varázsló a marketingesek álma

Ha most lenne olyan ügyfelem, aki webáruházat üzemeltet, biztosan ajánlanám neki az oldalra történő regisztrációt.

  • A termékei abszolút pozitív környezetben szerepelhetnek
  • Az áru összehasonlító oldalak sokszor trükkösen működnek, a kisebb webshopok ott nehezen tudnak lépést tartani a konkurenciával
  • Itt nagyon sokat számít, ki, mennyi időt fordít a termékeire. Akár egy kis webshoppal is nagy sikert lehet elérni, ha valaki valóban ért ahhoz a dologhoz, amit éppen értékesíteni próbál.

Akkor is megéri, ha vásárolni szeretnénk – így vettem én mobil kiegészítőt

Pont a mobil kiegészítők piacán nagyon sok olyan webshop van, amelyik nem igazán megbízható, például bizonytalan forrásból szerzi be a termékeit, vagy esetleg ad garanciát.

Egy ilyen oldalnál ilyesmi csak nagyon ritka esetben fordulhat elő, mert ahhoz, hogy valaki ajándékötletként tudja kategorizálni a termékeit, és meg tudjon maradni az ilyenkor kialakuló versenyben, komoly szakértelemre van szükség – ebben benne foglaltatik a termékek ismerete is.

Lehet személyes a gép választotta ajándék?

Egyszer mindenki lesz negyven éves

Régebben nagy divat volt, hogy különböző olyan webshopok jöttek létre, amelyek kifejezetten ajándék termékek forgalmazásával foglalkoztak. Olyan dolgokéval, amelyeket az ember normálisan sosem vásárolt volna meg saját magának, kizárólag ajándékba adni van értelme.

Kétség kívül voltak, vannak ezeknek a webshopoknak az ajánlatai között is nagyon jó dolgok, de sajnos az ilyen speciális ötletek nagyon hamar elhasználódnak, és előbb vagy utóbb mindenkinek lesz egy “Macika 40” feliratú pólója, vagy egy “A világ legjobb anyukája” címkéjű bögréje.

“Hogy ez eddig nem jutott eszembe!”

Az Ajándék varázsló esetében, viszont nagyon könnyen lehet hasznos termékekre bukkanni. Itt nem csak és kizárólag “ajándék” rendeltetésű dolgokat lehet találni, hanem például mobil kiegészítőt, fejhallgatót, okosórát – olyan értékes dolgokat, amik legfeljebb azért nem merülnek fel ajándékötletként valakiben, mert az ő élethelyzetékben, ismereti körében fel sem merülnek ezek a dolgok, mint ajándékozható alternatívák.

Mindenkit arra biztatnék, hogy próbálja ki az oldalt az ismerősei, vagy a saját maga paramétereivel és játsszon egy kicsit! Fogadjunk, hogy lesz nagy homlokcsapkodás a felmerülő alternatívák láttán. Igen, ebben a dologban pont az a zseniális, hogy olyan, mintha egy hozzáértő ismerősünket kérdeztük volna meg.

Az így választott ajándékot valójában nem a gép “sorsolja” nekünk… A program egyszerűen csak ad egy plusz rálátást a dologra – ennyi az egész.

Doktor Marketing ítélete

Azt hiszem, a lényeget már elmondtam. Szakemberként is ajánlanám az oldalt, felhasználóként meg azt hiszem, a legtöbbet az mondja el a koncepcióról, hogy én magam is használom az ajándékkereséshez. Nálam a saját és a szakmai szempontjaim szerint is 10/10-es az ötlet…

Azért, aki nekem venne ajándékot és nincs ötlete, annak üzenem, hogy nálam egy üveg jó vörösbor mindig betalál ;).

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.