Marketing gyakorlat és Ibustar

Főiskolán több félévben is volt marketing tárgyam, és nagyon élveztem, a kezdeti fenntartásaim ellenére. Az elején még az volt a probléma, hogy nem is igazán láttam át, hogy a marketing milyen összetett ágazat is, egyből csak az általam és nagyjából minden ember által asszociált idegesítő tévéreklámokkal azonosítottam az egész marketing gyűjtőfogalmat, és ez által forrófejű lázadóként semmi kedvem nem volt az elején ilyen tanulmányokat folytatni. Aztán pedig ez lett a kedvencem mindközül, amikor kezdtem megérteni, hogy valójában miről is szól az egész.

Azt különösen szerettem, hogy volt gyakorlati része is a tárgynak, ami pedig azt jelentette, hogy végre hagyhattam kibontakozni a kreatív énem, miközben hasznát vettem az oly sokszor már bevált szervezési készségemnek is. Egyszer volt egy emlékezetes projektmunkám, ahol nagyon jó kis ötletet találtunk ki a beosztott csapattársammal, egy komplett kampány lebonyolítására. Azaz hogy igazából ezt az egészet én találtam ki egyedül, mert a csapattársam legtöbbször nem volt elérhető, mondván, hogy rengeteget kellett dolgoznia a suli mellett. Abban egyeztünk meg végül, hogy akkor én összeállítom majd a projekt nagy részét, ő pedig előadja azt, és ezzel tud a közös munkához hozzájárulni. Végül még ennyire sem vette ki a szerepét a munkából, ugyanis meg sem jelent azon az előadáson, ahol nekünk kellett prezentálni a megtervezett marketing kampányt. Így nem csak a munka oroszlánrésze, hanem gyakorlatilag az egész rám maradt.

Az általunk megtervezett kampányt most nem részletezném, de az volt az alap feladat, hogy mindenkinek választania kellett a megadott témakörök közül egyet, amely teljesen ismeretlen számára, és annak egy átfogó marketing kampány tervet összeállítani, bármiféle kötöttségek nélkül, árajánlatokkal és specifikációkkal együtt. Én a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat választottam, mivel nagyjából soha nem szedtem ilyeneket és ez állt a legtávolabb az érdeklődési körömtől. A tanárom megnevezett egy márkát is, csak hogy nehezítse a feladatomat, méghozzá az IBUSTAR-t. Azért esett erre a választása, legalább is úgy gondolom, hogy az állhatott a háttérben, hogy ennek Magyarországon akkoriban nem volt olyan kialakult image, még nem volt annyira a köztudatban, és az lett volna a cél, hogy a hazai vetélytársakkal felvehesse ez által a kampány által a harcot.

Az első lépés a tervezésnél az volt, hogy befáradtam a legközelebbi patikába és vásároltam egy IBUSTAR-t, csak hogy képben legyek, hogy mi is az, gondoltam majd úgy is odaadom valakinek, aki imádja ilyesmivel csillapítani a másnaposság okozta fejfájást és émelygést. Volt egy ilyen ötletem, hogy ezen a vonalon kéne elindulnom a kampány tervezésekor is, mert sok mókás dolgot bele lehetett volna szőni, és nekem általában mániám a dolgok humoros megközelítése. Amikor előadtam az egyik barátnőmnek, aki korábban szintén tanult már marketinget, akkor ő viszont leszavazta a gyakran már obszcénba is hajazó ötletet, így újfent gondolkodhattam egy jó kampány ötletén. Ehhez viszont elengedhetetlen volt, hogy megismerjem az IBUSTAR működését, hatóanyagait, használatát, így kielemeztem gyakorlatilag az egész betegtájékoztatót, és ez által ötletelgettem magamban. Ez azért volt szükséges lépés, mert tényleg nem tudtam, hogy kik lehetnek a célcsoportok a másnapos, fejfájással küzdő embereken kívül. Azonban az áttanulmányozás végére szerencsére minden letisztult és újra nekivágtam, így már sokkal nagyobb tudással a kampánytervezésnek.

Rengeteg időbe telt, és rengeteg energiát fektettem bele, de annyira fellelkesített maga a feladat, hogy minden percét élveztem, amikor az IBUSTAR-ral foglalkozhattam. Meggyőződésem, ha akkor lett volna egy csepp eszem, még el is adhattam volna az integrált kampány nagy részét a filmtabletta forgalmazójának, de akkor még nem voltak ilyen nagy világmegváltó ötleteim, illetve önbizalmam meg aztán még annyi sem.

Így csak marat az egyéni sikerélmény, a hasznosan és tanulással eltöltött idő, illetve az, hogy megismerhettem az IBUSTAR-t és ha esetleg elveszteném a hitemet a természetes gyógymódok alkalmazásában, akkor tudom, hogy erre a kis filmtablettára mindig számíthatok.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.